Terelő tábor

2013.08.06.

Idén ismét voltunk beauceronos terelő táborban, Leczki Saci vezetésével. Hasonlóan szuper élményekkel tértünk haza, mint tavaly. Igazi kánikulai melegben keltünk útra, a 40 fok közeli hőmérsékletet csak a légkondi enyhítette valamelyest. Útközben volt egy kis elintéznivalóm Budapesten, ezért tartottunk is ott egy rövid pihenőt egy lakótelepi parkolóban egy park mellett. Kiengedtem a kutyákat egyet bóklászni. Nagyon nem voltak aktívak a melegben. Kis idő múltán le is heveredtek mellém. Hívtak telefonon, majd miután befejeztem a beszélgetést hiányérzetem lett :) Árpikutya nem volt sehol. Körülnéztem, megkerültem az autókat, de csak nem látszott sehol. Pár hívás után az egyik épület földszintjén lévő használtruha-kereskedésből sétált ki, mint aki végigmustrálta az árut és nem talált kedvére valót...

Még Kutyák bő egy órás út után értünk el Portelekre, Jászberény mellé. Itt található a Szarvas Tanya, a tábor helyszíne. A jászsági tanyavilág belsejében, hangulatos környezetben, távol a civilizáció zajától. Egyetlen szépséghiba a tavalyhoz képest, hogy a tanya közelében a szép nagy árnyat adó fákat tarra vágták. Az első egészségügyi sétánk alatt arra lettünk figyelmesek, hogy olyan furcsán lépkednek a kutyák. Ekkor döbbentünk rá, hogy milyen forró is a talaj A száraz homokot egész nap tűzte a nap. A lábbelimből kilépve leteszteltem és tűzforró volt. Gyorsan vissza is mentünk a tanyára. A sátrunkat árnyékos helyre állítottuk, majd kicsit akklimatizálódtunk, üdvözöltük a régi és új ismerősöket.

A Kutyák meleg miatt viszonylag későn kezdődött az esti terelés, és korán a reggeli. A második napon ugyan időlegesen enyhült egy kicsit az idő, de szép lassan visszatért a sivatagi klíma. Portelek rászolgál a nevére, mert hatalmas a por, erre még a szárazság is rádolgozott. Ezt leszámítva azonban nagyon hangulatos, szép a hely. A kora reggeli terelés után reggeli, pihenés, beszélgetés szokott lenni a program. Napközben egyik nap agilityztünk, másik nap frizbiztünk. A meleg ellenére élvezték a kutyák és aktívak voltak. Délután félig ebéd-félig vacsora után következett a terelés, általában 6 órától. Ez el szokott tartani sötétedésig. Utána megbeszéltük a nap tapasztalatait, beszélgettünk, majd felkészültünk a következő nap fáradalmaira. Minden éjszaka úgy aludtam, mint a bunda. Az étkezések nagyon bőségesek voltak, mindig bőségesen tudtam lakmározni, kifejezetten finom, házias ételekből. A körülmények tehát adottak voltak a jó hangulatú és igényes szakmai munkához. Nem is volt benne hiány hiszen Saci különleges elhivatottsággal tanított minket a terelés mesterségére. Végtelen türelemmel és kifogyhatatlan energiával kormányozta végig a tréningeket. Ennek köszönhetően Ganttal ismét sokat léptünk előre.

A Kutyák tavalyi tábor óta egyszer voltunk Hárskúton, ahol kissé magunkra hagytak minket a nyájjal. Ezt ki is használtuk és önállóan átgyakoroltunk mindent, amit az első táborban tanultunk. A mostani kezdésen Ganttal már rutinosan vettük fel a birkákat és hamar belerázódtunk a munkába. Az derült ki, hogy ki-kicsúszkál, kissé laza a fegyelme, nem azonnal fekszik, rám tolja a nyájat. Rendszeresen az szokott lenni, hogy elindítjuk a birkákat és amikor Gant „balanszol”, és haladunk, akkor olyan tempóban jön rám a nyáj, hogy ha lassan kocogok még akkor is elsodornak, belém jönnek. Így nem könnyű és nem is kényelmes haladni. Szerencsére találtunk megoldást. Az történt ugyanis, hogy amíg hátrálva megyek, vagy hátranézek, addig Gant jófiú, amikor viszont előre, akkor elkezd szemétkedni és be-bebök a birkákhoz, akik ugye emiatt gyorsabban jönnek. Itt tehát fegyelmezésre volt szükség. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen nagyon jól kell pozicionálni a tiltást és egyből mögé tenni az oldást, dicséretet, hiszen nem a terelő viselkedést, a balanszolást akarom tiltani, csupán a bebökdöséseket. Ha a letiltásra elbizonytalanodik a kutya, akkor nem jó az egész. Gant a birka mellett annyira nem érzékeny, én pedig nem méreteztem túl a tiltást, így hellyel-közzel néhány tréning alatt sikerült beállítani a távolságot, hogy ne tolja rám a nyájat. Még nem tökéletes, mert a tréningek legelején azért még túl vehemens de egy-két jelzés után visszavesz és láss csodát! tudunk a nyájjal kényelmesen haladni.

Kitűztük célul a terelő munkavizsgát, ezért ennek a feladatait gyakoroltuk. Kihajtás, haladás, legeltetés, megállítás, különböző pályaelemeken való áthaladás, majd behajtás. Mindegyik részfeladatnak megvan a maga protokollja. Saját kárunkon is tapasztalhattuk mennyire fontos, hogy jó helyre, jó távolságba fektessük a kutyát, ellenkező esetben lehet összevadászni a szétszaladt nyájat. A tábor vége felé Darwinnak, aki az assistant dog (olyan rutinos terelőkutya, aki a tanuló kutya munkáját támogatja, pl. összeszedi a nyájat, ha szétmentek) szerepét töltötte be, már alig akadt feladata, olyan ügyesek voltak a tanuló kutyák. Ha minden jól megy, a jövő héten 5 kutya fog vizsgázni, köztük Gant is.

Árpikutya Kutyák sem unatkozott, azon kívül, hogy sokat rosszalkodott, az agilityből és a frizbiből ő is kivette a részét. Voltak macskák is, akikkel ugyan nem barátkozott meg, de ha nem futottak el előle, akkor egész normálisan viselkedett mellettük. Egyikük még oldalba is vágta, ahogy elhaladt mellette, nagyon aranyos volt :)

Ismét egy jó hangulatú csapatban, szuper trénerrel, kiváló vendéglátással tölthettünk el egy hetet, köszönjük mindenkinek, aki részese volt. Mi nagyon élveztük, és várjuk a következőt!

Teljes galéria: Terelő Tábor FRPK Portelek, - 2013.07.29-08.03.

Vissza

Friss bejegyzések

összes cikk

 

Friss galériák

   

  Címkefelhő

   

  Linkek

   

  Legnézettebb képek

  Megtekintve: 2745

  Megtekintve: 2728

  Megtekintve: 2394

  Megtekintve: 2294

  Megtekintve: 2282

   

  Legnézettebb galériák

  2010.06.03. - Vizsgaeredmények
  2009.01.31. - Őrző-védő
  2009.12.20. - Havas K99 vizsga
  2011.09.18. - Alapfokú tanfolyamok
  2009.11.14. - K99 Vizsga, lovas képek
  2009.10.07. - Kutyaovi és suli
  2010.08.19. - Ösztönkezelési szeminárium
  2009.10.14. - Ökofarm Lábatlan mellett
  2012.07.13. - Új fejezet?
  2011.12.23. - Tűzgyújtás a fény születésekor

   

  Kontakt, info