Városi séta

2012.07.18.

Tettünk egy kis kiruccanást városunk központi parkjába Ganttal. Délelőttönként fakultatív harcművészeti edzéseken szoktam részt venni a Vizslaparkban, ahová ma elkísért Gant is. Amíg az edzés tartott, addig egy fa alá lefektettem, ő pedig egy darabig figyelte az eseményeket, majd eldőlt pihenni.

Azt kell tudni a helyről, hogy kedvelt kutyasétáltató övezet, hiszen a belvárosban a legnagyobb zöldterület. Így a környékbeli tízemeletesekből, de még a belvárosi lakásokból és családi házakból is erre veszik útjukat a kutyasétáltatók. Kijelölt futtató nincs, elvileg szabadon nem lehetne engedni a kutyákat, de közteresek ritkán vannak.

Összességében a tapasztalataim nem túl szívderítőek, persze lehetnének rosszabbak is. Egy tisztáson edzettünk, mely szélén egy kavicsos gyalogút vezet, én kicsit beljebb, kb 6-8m-re egy fa tövébe fektettem Gantot, és mellé tettem a táskámat. Miközben ment az edzés, időről időre jöttek kutyák, általában maguk mögött vonszolva a gazdáikat. Volt amelyik nem vette észre Gantot, hanem erőlködött tovább, volt olyan, amelyik nekifeszülve ugatott és a gazda vonszolta tovább, olyan is akadt, amelyik a lehető legnagyobb távolságot tartva, borzolva "bubogott" a füle botját sem mozgató kutyámra. Később egy három növendék kutyából és gazdáikból álló társaság érkezett. A kutyákat egy kicsit arrébb elengedték, ők pedig heves szaladgálásba kezdtek. Gant felfigyelt rájuk, de azok nem vették észre, csak jó pár perccel később. Akkor a gazdák hívása ellenére odaszaladtak a fekvő kutyámhoz, összeszaglásztak, majd továbbálltak. Talán ők számítottak a nap pozitív tapasztalatának.

A történet még nem ért véget, mert haza is gyalog mentünk. Még a parkban hazafelé sétálva történt a mai "kedvenc" eseményem, mikor is feszes pórázon két lábon acsargó kis kutya gazdája tőlem kb 20m-re próbál udvariasnak nem nevezhető stílusban meggyőzni a póráz használatáról, miközben Gant laza, nyugodt testtartásban tíz centivel a hátam mögött jön velem már jó ideje, még csak nem is bóklászott szabadon. Egyébként nem kereszteztük egymás útját, egy másik úton haladt el a kedves gazdi tőlem 20m-re, Gant pedig rájuk sem nézett. Ilyenkor elszomorodom azon, hogy az emberek ennyire messze állnak attól, hogy szembesüljenek saját helyzetükkel? Nekem is volt kutyám, amelyik agresszívan viselkedett, de nem jutott eszembe, hogy emiatt másokat támadjak, hanem hosszú utat bejárva, de találtam segítséget és végül megoldást.

Tartunk tovább hazafelé, kutyámon póráz, amit időnként a kezemben tartok, máskor rádobok a hátára. Ha kisgyerekkel jönnek, vagy idős emberek, akkor megfogom a póráz végét, egyébként hadd vigye Gant. Ő végig szépen mögöttem jön, nem kell rászólnom, vagy letiltanom, tudja a dolgát. Kis palotakutyát vezetnek pórázon, még a közelébe sem érünk, a kutyát már ölbe vették, és húzódnak be vele egy kis keresztutcába, mi rájuk se hederítünk, mögöttünk hallom a flexi kattanását, ahogy a kiskutya talajt ér és indulna meg.

Sokszor elgondolkozom, hogy mivel, hogyan tudnánk segíteni ezen az elszomorító helyzeten. Nyilván nem teljesen alaptalan, hogy a kiskutyákat felkapkodják, sem az, hogy félnek a szabadon lévő kutyáktól, de mégis szomorú. Azt nem is írtam de szerintem hozzátartozik, hogy természetesen az összes kutya jócskán el van hízva.

De jó lenne, ha ezeknek a gazdiknak többet meg tudnánk mutatni a kutya lényéből. Ha elkezdenének tudatosabban élni a kutyájukkal, nekik is teljesen más élmény lehetne egy egyszerű séta is. Viszont, aki tudja, hogy mit jelent az U-folyamat, az már közbe is vetheti, hogy a boldog tudatlanság, és a tudatos magabiztosság között ott az U alak mélye, amin nehéz keresztül jutni és sokan nem is próbálkoznak.

Őszintén szólva nem jött meg a kedvem a városi sétákhoz, mindenesetre gondolkozunk azon, hogy hogyan lehetne propagálni a "szabadon jól nevelt kutya" fogalmát, anélkül, hogy félelmet vagy ellenszenvet váltson ki a történetemben említett és hozzájuk hasonló gazdákból. Ehhez akár ötleteket is várunk, de ha hasonló vagy más kimenetelű tapasztalatotok van, azt is nyugodtan írjátok meg!

Vissza

Friss bejegyzések

összes cikk

 

Friss galériák

   

  Címkefelhő

   

  Linkek

   

  Legnézettebb képek

  Megtekintve: 2733

  Megtekintve: 2721

  Megtekintve: 2386

  Megtekintve: 2288

  Megtekintve: 2276

   

  Legnézettebb galériák

  2010.06.03. - Vizsgaeredmények
  2009.01.31. - Őrző-védő
  2009.12.20. - Havas K99 vizsga
  2011.09.18. - Alapfokú tanfolyamok
  2009.11.14. - K99 Vizsga, lovas képek
  2009.10.07. - Kutyaovi és suli
  2010.08.19. - Ösztönkezelési szeminárium
  2009.10.14. - Ökofarm Lábatlan mellett
  2012.07.13. - Új fejezet?
  2011.12.23. - Tűzgyújtás a fény születésekor

   

  Kontakt, info