Kutya-Gyerek Kommunikáció

2011.09.03.

Sajnos időről időre felbukkannak a médiában különböző szörnyűséges "kutyatámadásos" esetek, melyek során gyakran kisgyerekek válnak áldozatokká. A tragédiák túlnyomó része elkerülhető lenne, ha az áldozatok felismerik a kutya jelzéseit és erre megfelelő módon reagálnak. Nem utolsó sorban az így felnövekvő gyerek talán nem válik olyan felelőtlen felnőtté, aki kutyáját úgy tartja, hogy az veszélyeztethessen másokat.

Kutya-Gyerek Kommunikáció A médiaszenzációvá váló esetek mellett pedig szinte mindennap találkozhatunk az utcán sétáló, kóborló kutyákkal, melyektől sajnos sokan félnek. A félelem oka nem határozható meg egyértelműen (neveltetés, média, rossz tapasztalat stb.), de a gyökere szinte minden esetben az, hogy nem ismerjük a velünk szemben álló állatot, nem értjük jelzéseit és ezért nem tudjuk mire számíthatunk, így eleve a rosszabb lehetőségekre készülünk. Sokan mondják, hogy a kutya kiszámíthatatlan, bármikor okozhat "meglepetést". Ezzel ellentétben mi azt állítjuk, hogy a kutya ösztönlény, a viselkedése leggyakrabban kiszámítható, előrejelezhető. Tíz- vagy százezerből talán egy olyan kutya van, amely minden felismerhető előjel és ok nélkül emberre támad. A többi esetben elkerülhetnénk a bajt, ha időben felismernénk, hogy mivel váltottuk ki a kutya agresszióját.

Kutya-Gyerek Kommunikáció Kommunikációs foglalkozásainkkal az óvodás és általános iskolás gyerekeket célozzuk meg. Az ő számukra összeállított tematikát Halász Árpád és a Gödöllői Kutyasuli dolgozta ki. Évek óta rendszeresen oktatnak Gödöllő összes óvodájában és iskolájában önkormányzati támogatással. 2011-2012-es tanévtől mi is bekapcsolódunk és Zala megyében is elindítjuk a Kutya-Gyerek kommunikációs foglalkozásainkat. Úgy gondoljuk, hogy a különféle "látványos" kutyás bemutatók mellett (sokkal inkább) helye van a kutya valódi lényét bemutató hasznos ismeretek átadásának és szemléletformálásnak. Ezt természetesen játékos formában az adott korosztály számára érthetően és érdekesen, szemléltető kutya (kutyák) részvételével tesszük.

Foglalkozásaink egy tanóra idejébe (óvodában 30 percbe) férnek bele, az ideális gyerek létszám 15-25fő, tehát egy iskolai osztály. A helyszín pedig lehet tornaterem vagy osztályterem.

Várjuk érdeklődő pedagógusok, intézményvezetők, szülők és esetleges támogatók jelentkezését!

Egyik foglalkozásunkról a Zalai Hírlap is készített cikket, amely itt olvasható

Vissza

Friss bejegyzések

összes cikk

 

Friss galériák

   

  Címkefelhő

   

  Linkek

   

  Legnézettebb képek

  Megtekintve: 2597

  Megtekintve: 2582

  Megtekintve: 2251

  Megtekintve: 2151

  Megtekintve: 2142

   

  Legnézettebb galériák

   

  Kontakt, info