Vizsgaeredmények

2010.06.03.

Lezárultak az április-májusi tanfolyamok, véget ért a Korom Gábor vezette oktatói továbbképzés. Talán majd ezekről is írok egy beszámolót, mert nagyon fontos esemény volt mind a saját, mind a kutyaiskola, és talán a Tükör módszer életében is. No de ma megmaradnék a kicsit könnyedebb hangvételű személyes vizsgabeszámolónál.

A két nap alatt Árpi kutyával összesen négy vizsgát tettünk. Az eslő napon egy engedelmes 1-es szintet és egy ügyességi 1-est, a másodikon pedig őrző-védő 2-est és ügyességi 2-est. Örömmel mondhatom, hogy Árpi kutya kiválóan teljesített és én is jól éreztem magam a vizsgákon. A vizsgákat a K99 vizsgarendszerben tettük, amelynek a szabályzatát itt elolvashatjátok. Az alacsony szintek alapvetően egyszerű feladatok, a teljesítésük egy rutinos kutyásnak nem okozhatnak gondot. Az alapfokú engedelmes tanfolyamon a kezdő gazdik 14 alkalom (másfél hónap) után érnek el az E/1-es szintig. A középfokú tanfolyamon pedig újabb 14 alkalom után az Ü/1-ig vagy az Ü/2-ig.

Árpival igazából a vizsga előtti héten jutott eszembe, hogy akár le is vizsgázhatnánk, így volt rá körülbelül másfél hetünk. Most van velem másfél hónapja és mindezidáig főként a nevelési kérdésekre fektettem a hangsúlyt, ahogy azt a régebbi írásaimban is olvashattátok. Most egy ici-picit a tanítási oldalra is rágyúrtam. Ami hiányzott az engedelmes vizsgához, az a láb mellett követés. A helybenmaradásra már az első hetekben gyakoroltam, nevelési céllal, mert kiváló önuralom fejlesztő gyakorlat és egyébként is nagyon hasznos, így ezen gyakorlat miatt nem aggódtam. Nem tudom, hogy előző gazdáinál Árpi tanult-e szabályos láb mellett követést, tartok tőle, hogy nem, mert én nem tudtam előhozni belőle rutinszerűen. Így 3-szor 5 perces klikkertréning során elmagyaráztam neki, mit is szeretnék. Nem volt tökéletes, de úgy ahogy ment a dolog és 1-es szinten ha nem végig feszíti a kutya a pórázt, akkor azért a vizsga ezen része még sikeresnek tekinthető, így aztán kicsit félve ugyan de neki vágtam. Hát lett nagy meglepetés: Árpi 95 pontos E/1 vizsgát csinált, gyönyörű szép láb mellett követéssel.

Az ügyességi vizsga alacsony szinteken négy feladatból áll: akadálymunka, kézjelek, irányba küldés és behívásból megállítás. Akadályokkal már egyszer-kétszer dolgoztunk, Árpi magabiztosan és lendületesen teljesíti őket, így ezzel nem nagyon volt dolgom. A kézjeles feladat egyes szinten 2m-ről fektetés, kettesen 5m-ről fektetés, utána ültetés. Fektetés nem okoz gondot 10m-ről sem, úgy emlékszem, az kezdetektől fogva megvolt Árpinak és a távolról fektetést én is sokat gyúrtam, mert szerintem az egyik legfontosabb gyakorlat, hogy bárhol, bármikor le tudjam fektetni a kutyát. Felülni viszont nem tud. Se vezényszóra, se kézjelre. Próbálkoztam vele de ehhez hosszabb idő kell. Meglepő módon ez a kis egyszerű gyakorlatocska fogja a legtöbb munkát igényelni, mert Árpi totálisan felpörgeti magát, és nem figyel. Jelenleg ott tartunk, hogy ha közvetlen előttem fekszik, akkor fel tudom ültetni kéz- és hangjellel. Kettes vizsgán ezt a feladatot be is buktuk. Az irányba küldés feladatnál egyesen 5m-re kell bójához küldeni, de előtte kitehetek bármit a bója mellé, kettesen 8m-re de nem mehetek ki előtte a bójához. Mindkét esetben a végén fektetni kell a kutyát a bójánál. Egyes nem okozott gondot, kitettem a pórázát és ennyi már elég is volt, hogy odamenjen. Kettesnél már aggódtam, mert a bóját sem nagyon gyakoroltuk. Talán kétszer klikkereztem vele a bójaérintést. Itt is kellemes meglepetésben volt részünk, mert egyből, céltudatosan ment 8m-re lévő bójához. A behívásból megállítás úgy néz ki, hogy 20m-ről kell behívni a kutyát és egyesen 5m és 15m között kell lefektetni, kettesen 5m és 10m között. Ez az a gyakorlat, amit már hetek óta gyúrok, nem vizsga, hanem nevelési céllal, hogy bárhol, bármikor menjen a fektetés. Viszont mivel itt behívás van, Árpi pedig nagyon tud szaladni, ha hívom, időbe telik, míg eljut az agyáig az utasítás és le is fékez. Végül is sikerült ezt is teljesítenünk, így első nap Ü/1-en 87 pontunk lett, a második nap Ü/2-őn 80 pontot szereztünk. Annyit még el kell mondanom, hogy a második nap nem akartam az Ü/2-be belevágni, mert nem ment a felültetés és a bójában sem bíztam, de aztán úgy alakult, hogy Korom Gábor rábeszélt, hogy próbáljuk meg. Nem bántam meg.

Még az őrző-védőről nem tettem említést. Amióta velem van Árpi kutya, 12 alkalommal voltunk őrző-védő edzésen, minden kedden és szerdán. Korom Gábor indította el a pályafutásunkat. Árpi jó adottságokkal rendelkezik, nagyon kifejezett zsákmányszerző ösztön jellemzi. Nagyrészt ennek a kidolgozásával foglalkoztunk az edzéseken, és eljutottunk odáig, hogy kiváló megragadással fogta meg először a harapópárnát, majd később a védőkart is. Utolsó két hétben elkezdtük a fürkészés-felugatást tanulni, majd az eresztést is kipróbáltuk. Sajnos ebbe a néhány alkalomba több nem fért bele, most tartunk ott, hogy rengeteg úton indulhatunk, kidolgozhatjuk a felugatást, az eresztést, az őv alatti engedelmes munkát, ugrástechnikát... Illetőleg elkezdhetünk komolyabb védőösztönös terheléssel dolgozni. No de ugorjunk vissza a vizsgához. A 3-as szinten lett volna felugatás és szökés, de az ugatás még nem az igazi, sőt, még hajlamos Árpi befogni beérkezéskor, ezért ezt a vizsgát nem tudtuk volna teljesíteni, egy hét múlva talán már igen. Így maradt a 2-es szint, ahol a fenyegető segédet kell a kutyának egy magabiztos fogással ártalmatlanítani. Annak ellenére, hogy Árpi az edzéseken folyamatos intenzív felszállóágat mutatott, itt a vizsga kevésbé sikerült, nem a szokott teljesítményt nyújtotta, így 80 ponttal kellett beérnünk.

Hát ennyi volt Árpi kutya vizsgaszereplése másfél hónappal a hozzámkerülése után. Az őv-t leszámítva kimagasló teljesítményt nyújtott és vizsgán messze felülmúlta a gyakorlások alatti teljesímtényét, ami számomra hatalmas öröm, hiszen két másik kutyám vizsgán mindig jóval rosszabb munkát mutat, mint gyakorláson. Továbbá Árpi folyamatosan pörgette magát a vizsga alatt. Mindenféle tudatos építgetés nélkül a vizsga folyamán egyre magasabb hőmérsékletre került, anélkül. Ez nagy ajándék nekem. Bízom benne, hogy később magasabb szinteken is így marad.

A képekért köszönet Ádámnak és Lacinak.

Megtekintve: 1009

Megtekintve: 916

Megtekintve: 964

Megtekintve: 955

Megtekintve: 920

Megtekintve: 940

Megtekintve: 869

Megtekintve: 1029

Megtekintve: 941

Megtekintve: 912

Megtekintve: 935

Megtekintve: 884

Megtekintve: 951

Megtekintve: 912

Megtekintve: 881

Megtekintve: 979

Megtekintve: 863

Megtekintve: 940

Megtekintve: 867

Megtekintve: 891

Megtekintve: 937

Megtekintve: 903

Megtekintve: 971

Megtekintve: 863

Megtekintve: 940

Megtekintve: 882

Megtekintve: 911

Megtekintve: 911

Megtekintve: 878

Megtekintve: 956

Megtekintve: 922

Megtekintve: 883

Megtekintve: 944

Megtekintve: 1025

Megtekintve: 1039

Megtekintve: 1021

Megtekintve: 900

Megtekintve: 887

Megtekintve: 1019

Megtekintve: 993

Megtekintve: 1004

Megtekintve: 1109

Megtekintve: 2095

 

Összesen 43 kép tartozik a cikkhez.

Vissza

Friss bejegyzések

összes cikk

 

Friss galériák

   

  Címkefelhő

   

  Linkek

   

  Legnézettebb képek

  Megtekintve: 2540

  Megtekintve: 2524

  Megtekintve: 2194

  Megtekintve: 2095

  Megtekintve: 2082

   

  Legnézettebb galériák

   

  Kontakt, info