AntiTV - kiegészítve

2009.02.03.

Úgy gondoltam, színesítem egy kicsit a naplómat. A képek és élménybeszámolók mellett "papírra" vetem gondolataimat is bizonyos témakörökben, amik épp eszembejutnak. Előrebocsájtom, hogy nem mindenkinek fognak tetszeni, hiszen alapvető ellentétben állnak a mai EU-konform fogyasztói társadalom filozófiájával. Ha úgy gondolod, hogy a képeimet szívesen nézegeted, de nem vagy kíváncsi az eszmefuttatásaimra, nyugodtan ugord át ezeket a bejegyzéseket. Kommentálási lehetőség a későbbiekben sem lesz a bejegyzésekhez, bármiféle hozzáfűzni valót e-mailben várok.

AntiTV Nemrég bukkantam rá a következő képekre (itt), amelyek hűen ábrázolják az általam is képviselt véleményt a tévével kapcsolatban. Ide s tova jó pár éve szakítottam a rendszeres tévénézéssel, szép lassan pedig teljesen száműztem a villódzó dobozt életemből. Ehhez az első lökést a kollégiumba kerülésem adta meg, hiszen ott nem volt. Akkor jöttem rá, hogy nem is hiányzik. Előtte sajnos mindennapi elfoglaltágaim egyike volt a tévénézés és naponta több órát is eltöltöttem előtte.

Az igénytelenebbnél igénytelenebb showműsorok, alacsony színvonalú filmek, csúsztató, mellébeszélő hírműsorok, gátlástalanul manipuláló reklámok világa mára már teljesen idegen tőlem. Nem sietek haza, nem kapkodok a mindennapi teendőim elvégzésével, csak hogy befeküdhessek a kedvenc műsorom elé. Helyette nyugodtan elvégzem, amit kell, információért pedig az internetet böngészem.

Miért is jobb az internet? Nos több okből is.
AntiTV Egyrészt ott nyilvánul meg a hírközlés valódi szabadsága. Gyakorlatilag bárki tájékoztathat bármiről, míg a tévében a kereskedelmi és állami csatornák koránt sem elfogulatlan módon informálnak, elhallgatnak információkat, továbbá már "előemésztve" tálalják azokat, addig az interneten egy-egy hírre rákereshetünk különböző hátterű, szemszögű hírforrásokból is, ezáltal következtethetünk az adott esemény valós lényegére, ami gyakran teljesen eltérhet a fősodrú média által keltett képtől.
Másrészt szelektálhatunk, mélyebben utánaolvashatunk dolgoknak. Továbbá nem muszáj a reklámok "fogyasztása" (Firefox + AdBlock Plus).

Mit is mond nekünk a mindentudó dobozunk? Fogyassz, fogyassz, ne törődj semmivel, majd mi megmondjuk, mit gondolj, megoldjuk helyetted a dolgokat, nem kell felkelni a fotelből, vásárolj, fogyassz...
Információdömping van. Olyan mennyiségű információval bombáznak minket, ami gyakorlatilag rezisztenssé tesz. Nem döbbenünk meg egy-egy tragédián, nem marad meg bennünk hosszabb ideig az adott hír, nincs hatással ránk. Meghallgattuk, jöhet a következő. És jön is, intravénásan bekötve az elménkbe, és ha nem vigyázunk és kritikátlanul mindent elfogadunk, akkor érhetnek később meglepetések, mint például a hitelválság, de ebbe most ne menjünk bele.

Belegondolunk-e abba, hogy miért szúrják ki a közönség szemét ennyire alacsony színvonalú műsorokkal? Mónikasó, Győzike, Celeb vagyok, Barátok közt és társai... Tényleg erre van igénye az átlag tévénézőnek? Ha igen, akkor siralmas állapotok uralkodnak a magyar fejekben. Vagy tudatos népbutítás folyik? Létezhet egyáltalán ilyen? Ha belegondolunk a fogyasztói társadalom akkor működik jól, ha van sok fogyasztó, aki engedelmesen fogyasztja, amit felkínálnak neki. Közben a nehéz munka árán megkeresett pénzét hitelek törlesztésére költi, mert elhitte, hogy szüksége van új autóra, nagy képernyős tévére, menő mobiltelefonra, nem számít, hogy pénze nincs rá. Majd törleszt, a lényeg, hogy most azonnal megkapja.

Visszatérve a tévéhez, nem tud olyat nyújtani, ami ne lehetne helyettesíthető mással. Ha információra, tájékozódásra van szükségem, az internet gyakorlatilag végtelen lehetőségeket biztosít. Ha szórakozásra vágyom, akkor olvashatok könyveket, melyekkel egyben művelődöm is, de szükség esetén az internetről filmeket is lehet szerezni. Ha csak unatkozom, akkor sem a távkapcsolón zongorázok, hanem sétálni megyek a kutyákkal.

Kiegészítés 2009.02.05.
Átgondolva az írást egy rövid kiegészítést kell tennem. Önamagában a tévével és azzal, hogy valaki időnként néz tévét, még nem lenne baj. Ha átnézem a műsorújságot és rátalálok egy-két gyöngyszemre (amik bizonyára léteznek - egyelőre), és erre az egy-másfél órára bekapcsolom a tévét, akkor még nem áldoztam a fogyasztói társadalom és a népbutítás oltárán. Lehet találni igényes műsorokat, csak nagyon nehéz, és sokszor lehetetlen időpontokban vannak (pl. éjfél után). Azokat a kereskedelmi csatornákat, amelyekben reklámblokkok szakítják meg a filmeket, elvből elutasítom, de az m1-en vagy a Dunán esetleg még lehetnek érdekes filmek, esetleg a Spektrum vagy NatGeo szélesítheti az ember látókörét. Mindenesetre én már hónapok óta nem kapcsoltam be de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer találok olyat, amiért megéri.

Vissza

Friss bejegyzések

összes cikk

 

Friss galériák

   

  Címkefelhő

   

  Linkek

   

  Legnézettebb képek

  Megtekintve: 2712

  Megtekintve: 2700

  Megtekintve: 2366

  Megtekintve: 2269

  Megtekintve: 2259

   

  Legnézettebb galériák

  2010.06.03. - Vizsgaeredmények
  2009.01.31. - Őrző-védő
  2009.12.20. - Havas K99 vizsga
  2011.09.18. - Alapfokú tanfolyamok
  2009.11.14. - K99 Vizsga, lovas képek
  2009.10.07. - Kutyaovi és suli
  2010.08.19. - Ösztönkezelési szeminárium
  2009.10.14. - Ökofarm Lábatlan mellett
  2012.07.13. - Új fejezet?
  2011.12.23. - Tűzgyújtás a fény születésekor

   

  Kontakt, info